-->

Csurgay Franciska Általános Iskola

2381 Táborfalva, Iskola u. 7.
Tel: 29/382-030, 29/582-230
Iskola igazgató: Szabó Mária
Honlap: http://www.csurgay-taborfalva.hu

A táborfalvi Általános Iskola története

Az iskola épülete egy ingatlanon fekszik, melyet az Iskola út és az Árpád út által határolt "sarok telekre" építettek. Az iskolát jelentő két tanterem kb. hatvan éves, amely az akkori központi iskolát jelentette. A település földrajzilag nagy területen nyúlik el, így a településnek korábban négy helyen is volt "iskolája" 1-2 tanteremmel. Sorozatos bővítések nyomán szaporodott meg a tantermek száma a hatvanas években nyolcra. Ebben a nyolc tanteremben folyt évekig váltott műszakban (délelőtti ill. délutáni tanítással) tizenhat osztály számára az oktatás. Tornatermünk nem volt.

1980 -ban készült el az iskola központi fűtése vegyes tüzelésű kazánnal.

1990/91 -es tanév kezdetére építettek az épülethez egy új szárnyat, amelyben öt tanterem és egy ebédlő, melegítő konyhával tette korszerűbbé az iskolát. Az új tantermek lehetővé tették, hogy áttérjünk a délelőtti tanításra.

1992-ben készült el sportcsarnokunk, amely községi igényeket is kielégít, ekkortól tornázhattak gyermekeink tornateremben. 2000-re az úgynevezett "forfa" épületrészt életveszélyessé nyilvánították, ezért le kellett bontani.

Pályázatok útján elnyert támogatásból ill. az Önkormányzat által biztosított forrásból indulhatott meg az építkezés, amelyet több ütemre terveztek. Tudtuk, hogy néhány évig megint tanterem hiánnyal fogunk küszködni. Ismét részben váltott műszakos oktatásra, ill szükség tantermekben folyó munkára kényszerültünk. (sportcsarnokban, ebédlőben, könyvtárban, szertárakban tanítottunk, a tanári szoba az aula egyik sarka volt)

 

2002. augusztus 20-ra adták át az új épületrész földszinti termeit, 5 szabványméretű tantermet jelentett. Ez még kevés volt, maradtak még osztályok szükség tantermekben, a tanári szobánk még két évig az épülő emelet galériája volt. 2002-re nagyobb felújítási munkákat végeztek el a régi épületrészeken is. Kicserélték a nyílászárokat, tetőcsere történt. Az egész épülettömböt ellátták hőszigeteléssel, átvakolták, átfestették. Az iskola épületének szép, egységes képe alakult ki. Százmillió felett volt a beruházás összege.

2004 . szeptemberére készült a tetőtér beépítése. 5 újabb tanterem, 1 számítástechnika szaktanterem, 1 csoportbontásra alkalmas kisebb terem és 2 fejlesztő szoba kialakítására alkalmas helyiségeket kaptunk, a megfelelő vizesblokkal együtt. A régi épületrészben sikerült kialakítani, berendezni kényelmes, munkavégzésre alkalmas tanári szobát is. Ekkor két tanterem összenyitásából került kialakításra könyvtár számára alkalmas helyiség. Ide költözött a községi könyvtár, az iskolai könyvtár állománya is odakerült, a könyvtár iskolai és községi feladatokat is ellát. Fő állású pedagógus-könyvtáros irányításával működik, O az Önkormányzat alkalmazottja. A következő tanévre tudtuk megoldani, hogy megfelelo igazgatói és igazgatóhelyettesi irodánk is legyen.

A 2005/2006-os tanévre értük el, hogy mindenki számára - tanulók, pedagógusok - megfelelő, kényelmes, munkavégzésre, alkalmas helye legyen.

- Jelenleg tantermeink száma megfelelő, felszerelését, berendezését igyekszünk folyamatosan felújítani, cserélni.

Következő évekre tervezett felújítások:

- a régi épületszárny ajtócseréi,

- régi folyósón járólap-csere,

- belso udvarborítás térkővel.

- Az időközben elhasználódott sportcsarnok felújítása kívülről, belülről.

- Szeretném a csarnok borítását kicseréltetni, mert a jelenlegi vékony műanyag borítás igen rugalmatlan, balesetveszélyes

 

Szabó Mária - iskola igazgató